Nieuws

Vakbondsacties23/06/2016

In het kader van vakbondsacties is het mogelijk dat de scheepvaart op het netwerk van nv De Scheepvaart hinder zal ondervinden. Er wordt geprobeerd om de impact voor het scheepvaartverkeer zo beperkt mogelijk te houden. Voor de meest actuele informatie kan je nv De Scheepvaart 24/24 contacteren op het nummer 011 27 99 00 of ris.hasselt@descheepvaart.be

Veerdienst Meeswijk-Berg tijdelijk gesloten26/02/2015

De veerpont Meeswijk-Berg is voor een week uit de vaart gehaald voor de periodieke keuring en onderhoudswerken. Hierdoor is de veerdienst tijdelijk gesloten.

Nieuwe brug Meerhout komt over het water28/03/2014

Op zaterdag 29 en zondag 30 maart verdwijnt de oude brug over het Albertkanaal in Meerhout en wordt de nieuwe stalen brug over het water naar het montageterrein in Meerhout gebracht.

Brug 11 Brecht tijdelijk buiten gebruik 21/02/2014

Door een technisch defect is brug 11 in Brecht tijdelijk buiten gebruik. Om de veiligheid van de gebruikers te garanderen en de werken uit te voeren is het noodzakelijk dat de brug in open toestand geplaatst wordt en zo kan blijven staan tot na de herstellingswerken. Hierdoor is er geen verkeer mogelijk over de brug. Er is een omleiding voorzien voor het wegverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van het veerpont aan de brug. nv De Scheepvaart verontschuldigt zich voor de overlast en stelt alles in het werk om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Het Albertkanaal: 'Gateway to Europe': ontbijtsessies03/05/2013

Promotie Binnenvaart Vlaanderen, Promotie Shortsea Shipping Vlaanderen en nv De Scheepvaart loodsen je aan de hand van praktijkgetuigenissen vanop het Albertkanaal naar Europa. Op 12 juni (Hasselt) en/of 13 juni (Grobbendonk)kan je deelnemen aan de ontbijtsessies.

Bruggen Open wervendag: Oelegem, Geel-West25/04/2013

Op 28 april vindt de Open Wervendag plaats, een initiatief van de Confederatie Bouw. Ook de werf van de heraanleg van de brug van Oelegem (Ranst) over het Albertkanaal en de werf Geel Punt (brug over autostrade en Albertkanaal) worden dan opengesteld.

Actie binnenschippers Straatsburgdok: stand van zaken week 22 april22/04/2013

Omwille van een actie van de binnenschippers aan het Straatsburgdok, zal de hinder op de vaarweg ook de komende dagen aanhouden.

Actie binnenschippers Straatsburgdok19/04/2013

Omwille van een actie van binnenschippers aan het Straatsburgdok, zou de hinder op de vaarweg ook de komende dagen aanhouden. Vandaag/vrijdag kan tank- en containerbinnenvaart op bepaalde momenten richting Antwerpen varen. Richting Albertkanaal varen is eveneens mogelijk op bepaalde momenten. Die momenten zullen gecommuniceerd worden via het marifoonkanaal (kanaal 10). Vanaf zaterdagmorgen (20 april) 6.00 uur tot maandagmorgen (22 april) 8.00 uur zou zowel de op- als de afvaart onmogelijk zijn.

Doorgang Straatsburgdok bemoeilijkt17/04/2013

Door een actie van binnenschippers wordt de doorgang voor binnenschepen in het Albertkanaal ter hoogte van het Straatsburgdok (Antwerpen) momenteel bemoeilijkt. Er wordt verwacht dat de doorvaart ter hoogte van het Straatsburgdok afwisselend volledig gestremd of vrij zal zijn. nv De Scheepvaart neemt de nodige maatregelen om, wanneer mogelijk, de doorvaart zo vlot mogelijk te laten gebeuren. Respecteer de maximum vaarsnelheid van 5 km/u en vaar zo dicht mogelijk tegen de aangemeerde schepen aan de zuidzijde van het Straatsburgdok. Voor de meest actuele informatie kan je nv De Scheepvaart 24/24 contacteren op het nummer 011 27 99 00 of ris.hasselt@descheepvaart.be

Internationale opruimactie zwerfvuil Maas10/04/2013

Rijkswaterstaat en nv De Scheepvaart hechten grote waarde aan schone oevers langs de Maas. Daarom is op 9 april 2013 een opruimactie georganiseerd langs een gedeelte van de oever bij Borgharen (Maastricht). Medewerkers van Rijkswaterstaat, nv De Scheepvaart (B), Contrat de Rivière (B) en vertegenwoordigers van de Internationale Maascommissie, Provincie Limburg, Consortium Grensmaas en Gemeente Schoon hebben op één ochtend ruim vijf kuub zwerfafval verzameld en afgevoerd. Dat is ongeveer één vrachtwagen vol.

Onderdelen nieuwe brug via het water naar Oelegem08/04/2013

Onderdelen nieuwe brug via het water naar Oelegem

Oelegem (Ranst) krijgt een nieuwe brug over het Albertkanaal. De onderdelen van deze brug werden op een ponton geladen bij de constructeur van de brug in Eeklo en op zaterdag 6 april via de waterweg naar Oelegem gebracht.

Mobile Mapping op de Vlaamse waterwegen29/03/2013

nv De Scheepvaart en Waterwegen en Zeekanaal NV starten in de periode april - september 2013 met het project Mobile Mapping op de Vlaamse waterwegen. Met Mobile Mapping worden 360°-panoramafoto’s gemaakt van alle Vlaamse waterwegen.

Nieuwe oproep voor steunmaatregel palletvervoer via binnenvaart18/03/2013

Vanaf vandaag kunnen Vlaamse bedrijven opnieuw een aanvraag indienen voor subsidies voor palletvervoer via de binnenvaart bij de waterwegbeheerders Waterwegen en Zeekanaal NV en De Scheepvaart. Met dit initiatief wil Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits het vervoer van goederen via de binnenvaart stimuleren. De geselecteerde bedrijven kunnen rekenen op subsidies om hun infrastructuur, die palletvervoer mogelijk maakt, aan te passen.

Vlaanderen en Nederland ondertekenen verdragswijziging, weg open voor zone Cabergkanaal01/03/2013

Vandaag ondertekenen Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits en haar Nederlandse collega, minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen een verdragswijziging waardoor de ruimtelijke reservering voor het Cabergkanaal wordt geschrapt. Dit geeft de gemeenten Lanaken en Maastricht en de beide provincies Limburg de mogelijkheid om die ruimte te ontwikkelen in het kader van het grensoverschrijdend gebiedsgericht plan Albertknoop.

Werken aan brug over de sluis van Hasselt11/02/2013

nv De Scheepvaart start op maandag 18 februari 2013 aanpassingswerken aan de brug over de duwvaartsluis in Hasselt. Daardoor kan deze brug tijdelijk niet meer worden gebruikt door auto’s en vrachtwagens. Fietsers en wandelaars kunnen de brug wel nog gebruiken.

Nieuwe prijzen waterwegenvignetten08/02/2013

Pleziervaartuigen moeten een vaarvergunning hebben. Die vergunning omvat een identificatiebewijs en een waterwegenvignet. De prijs van een vignet hangt af van de lengte van het vaartuig, de snelheid en de periode waarvoor het vignet geldig is. De nieuwe prijzen werden na indexatie en overleg met de sector vastgelegd en gaan in vanaf 7 februari 2013. Klik op 'Lees meer' om de tabel met tarieven te raadplegen.

Beleidsvisie Recreatie op het water06/02/2013

De waterwegbeheerders nv De Scheepvaart en Zeekanaal NV hebben gezamenlijk een visiedocument 'Recreatie op het water' opgesteld. Het document vormt voor ons het gemeenschappelijke kader waarbinnen wij recreatie op onze waterwegen verder willen zien en laten ontwikkelen. Het zal ook de basis vormen voor overleg en samenwerking wat betreft recreatie op het water met andere overheden, organisaties en stakeholders. Klik op 'Lees meer' om de volledige beleidsvisie te raadplegen of te downloaden.

Minister Crevits pleit op Belgian Boat Show voor versterking waterrecreatie04/02/2013

Vlaanderen wil de komende jaren de waterrecreatie versterken en investeren in aantrekkelijke infrastructuur. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits gezegd ter gelegenheid van de 25ste editie van de Belgian Boat Show in Gent. Minister Crevits lichtte er de vernieuwde beleidsvisie ‘Recreatie op het water’ toe en stond stil bij de belangrijkste realisaties en ontwikkelingen van de twee waterwegbeheerders. Er komt ook een studie rond de bedieningstijden van de bruggen en de sluizen voor de pleziervaart en er zal aandacht gaan naar de administratieve vereenvoudiging van de aankoop van het vignet.

Ijsbericht25/01/2013

Een update van de ijscondities op onze kanalen. Alleen op het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en het kanaal van Beverlo zijn er ijsbrekers nodig.

Schaatsen op de kanalen of op de Maas: doe het niet!18/01/2013

De vrieskou duurt nog minstens een week. De eerste ijsvorming op (enkele) kanalen wordt ondertussen al opgemerkt. Een bevroren kanaal lijkt heel aantrekkelijk voor de schaatsliefhebbers uit de omgeving. Toch is het verboden om zich op het ijs te begeven van kanalen. Dit heeft verschillende redenen.

Trajectcontrole op het Albertkanaal17/01/2013

Vlot en veilig varen is enorm belangrijk. Daarom voert nv De Scheepbaart vanaf februari de trajectcontrole in op alle sluizen van het Albertkanaal. Op deze manier kunnen we de vaarsnelheid tussen twee sluizen meten. Wie te snel vaart krijgt een sanctie in tijd.

Test draagkracht brug Diepenbeek succesvol verlopen17/01/2013

Vandaag is de draagkracht van de brug over het Albertkanaal in Diepenbeek getest. Deze proef is goed verlopen. Om 14.30 uur is de brug dan ook opengesteld voor het verkeer.

Globale trafiek daalt, maar meer containers09/01/2013

Op het Albertkanaal werden vorig jaar nagenoeg evenveel ladingen en lossingen uitgevoerd als in 2011. De globale trafiek daalde daarentegen met 7% tot een vervoerde tonnage van ruim 37,4 miljoen ton. Het aantal behandelde containers blijft een stijgende lijn volgen.

nv De Scheepvaart valt in de prijzen28/11/2012

De brug van Vroenhoven is op de jaarlijkse Staalbouwwedstrijd van Infosteel vzw verkozen tot laureaat in de categorie 'Burgerlijke bouwkunde'. De stalen gevel van het bedieningsgebouw in Rijkevorsel haalde een nominatie binnen in de categorie 'Specifieke elementen in de staalbouw'.

Officiële ingebruikname nieuwe brug in Briegden 08/10/2012

Op vrijdag 5 oktober openden Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Willy Claes, voorzitter van nv De Scheepvaart en Marino Keulen, burgemeester van Lanaken de nieuwe brug over het Albertkanaal in Briegden (gemeente Lanaken).

Pompen op het Albertkanaal voor vlot en veilig scheepvaartverkeer27/09/2012

In opdracht van nv De Scheepvaart komen er pompinstallaties en waterkrachtcentrales op het Albertkanaal.

Vijzel van 85 ton vertrekt via en voor binnenvaart naar Albertkanaal19/09/2012

In aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits wordt vanavond de eerste van zeven vijzels voor nieuwe pompinstallaties op een speciaal transport geladen. De vijzels worden naar de haven van Roeselare gebracht om dan eerstdaags met een binnenschip naar de sluizen van Ham en Olen op het Albertkanaal te worden vervoerd. Vlaams minister Crevits stimuleert bedrijven om meer goederen via de binnenvaart te vervoeren. Met dit opvallend transport geeft de Vlaamse overheid zelf het goede voorbeeld.

Minder leegvaart moet efficiëntere scheepvaart opleveren04/09/2012

De laatste jaren werd een sterke toename van het vervoer via de binnenvaart genoteerd. In de komende jaren zal deze trend zich verder doorzetten. Omwille van de toenemende files op onze wegen, maar ook uit milieuoverwegingen zijn steeds meer bedrijven op zoek naar alternatieve modi om goederen te transporteren. De waterweg biedt dan een zeer goed alternatief.

Chômage de la Haute Meuse04/09/2012

Chômage de la Haute Meuse

Op 15 september, vanaf 19u30, zal er een ‘vidange’ plaatsvinden op de Bovenmaas, tussen de Franse grens (Givet) en Namen. Om onderhoudswerken aan de sluizen, oevers en de bedding van dit stuk van de Maas uit te voeren worden alle stuwen op dit traject gestreken. Een gebeurtenis die slechts om de 3 jaar plaatsvindt.

Nieuwe brug Briegden vlot op haar plaats06/08/2012

Het overvaren en ophijsen van de brug in Briegden is vlot verlopen. Om 19.30 uur, twee en een half uur vroeger dan voorzien kon het kanaal weer open voor het scheepvaartverkeer. Het middendeel van 104 meter lang steunt voorlopig op de 4 hydraulisch hijstorens waarmee de brug 13 meter opgehesen werd. In de loop van de komende weken worden de steunbogen onder de brug verankerd en evenals de resterende brugdekken aan weerskanten.

Nieuwe brug Briegden wordt op haar plaats gevaren02/08/2012

Op vrijdag 3 augustus starten de voorbereidingen voor de installatie van de nieuwe brug over het Albertkanaal in Briegden (Lanaken). Tijdens het weekend van 4 en 5 augustus wordt de brug op een ponton geladen en naar haar definitieve plaats gevaren.

Kajakken & kanovaren & rafting09/07/2012

Kajakken & kanovaren & rafting

Waterrecreatie met door spierkracht voortbewogen kleine schepen zoals bv. kanovaren, kajakken, raften,… op de Gemeenschappelijke Maas tussen Lanaken/Borgharen en Kinrooi/Stevensweert is niet altijd gemakkelijk. De Gemeenschappelijke Maas is een regenrivier, waarvan het peil zeer sterk en zeer vlug kan wijzigen. Ook de stroomsnelheid van het water verschilt van plaats tot plaats en naargelang de (verschillende) weersomstandigheden. Elke kanovaarder moet daarom rekening houden met het grillige karakter van de Gemeenschappelijke Maas. Laat u niet verrassen. Vaar veilig en wees bedacht op onverwachte situaties.

Gezamelijk Vlaams-Nederlands meetstation Maaseik ingehuldigd28/06/2012

Op 27 juni is het gezamenlijke Vlaams-Nederlandse meetstation op de Gemeenschappelijke Maas in Maaseik ingehuldigd. Het meet de waterstand voor zowel Vlaanderen als Nederland en dat is nieuw.

Kennisgeving van een project-MER voor de sluizen van de Blauwe Kei28/06/2012

Op het Kanaal Bocholt-Herentals moet het sluizencomplex aan de Blauwe Kei aangepast worden. Momenteel laat dit stuk kanaal geen schepen boven 600 ton toe. Het is de bedoeling om een nieuw stul kanaal te graven met één grote sluis. Hiervoor wordt een project-MER opgesteld. Burgers kunnen nu de kennisgeving inkijken bij de gemeente Mol en de stad Lommel tot midden juli of via deze website.

nv De Scheepvaart organiseert succesvol symposium26/06/2012

nv De Scheepvaart organiseerde op 25 juni 2012 in Antwerpen een symposium over de Europese ambities van het Albertkanaal.

Nieuwe brug over het Albertkanaal komt aan in Briegden met de boot12/06/2012

De grootste onderdelen van de nieuwe brug van Briegden komen vandaag aan op de werf in Briegden. Het centrale gedeelte van de brug met een lengte van 104 meter werd vorige vrijdag op een ponton geladen in de haven van Gent. Vanuit het Kluizendok in de Gentse haven ging de reis Terneuzen, via de Westerschelde tot in Antwerpen, en via de sluizen in de Antwerpse haven naar het Albertkanaal.

Nieuwe brug reist van haven Gent naar Albertkanaal08/06/2012

Nieuwe brug reist van haven Gent naar Albertkanaal

Op zaterdag 9 juni vertrekt er vanuit de Gentse haven een spectaculair transport naar het Albertkanaal. De firma Aelterman maakte een nieuwe stalen brug die over het Albertkanaal komt te liggen. Het eerste - en tevens grootste - deel van de brug reist nu af. De 104 meter lange vracht wordt op een ponton naar de gemeente Lanaken–Briegden gevaren.

Plezievaart in stroomversnelling06/06/2012

De recreatievaart in Limburg zit de jongste jaren duidelijk in een stroomversnelling. ”De inspanningen van nv De Scheepvaart bij ons en Rijkswaterstaat in Nederland om de pleziervaart via de Zuid-Willemsvaart te stimuleren, hebben duidelijk effect. Dit kanaal telde vorig jaar 1853 doorvaarten van plezierboten, vooral uit Nederland. Dat is ruim de helft meer dan in 2009. De bijkomende bestedingen van toervaarders op de hele Willemsroute worden geraamd op bijna 180 000 euro per jaar,” benadrukt de Limburgse gedeputeerde van Toerisme, Jean-Paul Peuskens.

Jaarverslag 201123/05/2012

2011 was voor de nv De Scheepvaart een excellent jaar met een buitengewone oogst: zowel de vervoerde hoeveelheid goederen, als het aantal behandelde containers noteerden in 2011 absolute recordcijfers.

Internationale opruimactie zwerfvuil langs de Grensmaas 26/04/2012

nv De Scheepvaart hecht grote waarde aan propere oevers. Daarom ruimden op donderdag 26 april medewerkers van nv De Scheepvaart samen met enkele collega's van Rijkswaterstaat langs een gedeelte van de oever bij Smeermaas (Lanaken) zwerfvuil op. Gelijktijdig werd er ook op Nederlands grondgebied langs de Maas, ter hoogte van Borgharen (Maastricht), een opruimactie zwerfvuil georganiseerd.

Brug Briegden opgeblazen16/04/2012

In de nacht van 13 op 14 april, omstreeks 00u10 is de brug van Briegden in Lanaken succesvol opgeblazen. Dit gebeurde onder grote belangstelling van de talrijk opgekomen kijklustigen en pers. Sinds 15 april 17u00 is het kanaal ter hoogte van Briegden terug bevaarbaar. Foto’s en filmpjes vind je bij ‘Multimedia’.

Opblazen brug Briegden12/04/2012

Op vrijdag 13 april 2012 omstreeks middernacht wordt de oude brug van Briegden over het Albertkanaal opgeblazen.

Toename pleziervaart op Vlaamse waterwegen in 2011 bijna 4 procent 28/03/2012

In 2011 is het aantal doorvaarten van plezierboten op de Vlaamse waterwegen op zon- en feestdagen met 3,9 procent gestegen. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. De Vlaamse waterwegbeheerders stellen vast dat er vaker korte tochtjes worden gemaakt, wellicht als gevolg van de stijgende brandstofprijzen. De kanalen in Vlaanderen worden beheerd door Waterwegen en Zeekanaal NV en nv De Scheepvaart.

Project Vlootintegratie en Joint Planning26/03/2012

Uit een analyse van de waterwegbeheerders nv De Scheepvaart en Waterwegen en Zeekanaal NV blijkt dat er nog teveel lege schepen varen op de Vlaamse bevaarbare waterwegen. Leegvaart is een aanzienlijke kost voor alle actoren (schippers, bedrijven, waterwegbeheerders) uit de sector. De waterwegbeheerders zijn er van overtuigd dat het vervoer via de waterweg nog aantrekkelijker kan worden gemaakt als men er in slaagt om het aantal leeg varende schepen terug te dringen.

AIS voor 473 binnenvaartschepen22/02/2012

473 binnenvaartschepen worden uitgerust met het AIS-systeem (Automatic Identification System). AIS verzendt allerlei gegevens van een schip en zorgt voor een veiliger en vlotter scheepvaartverkeer op de waterwegen. Voor de installatie van AIS kunnen de eigenaars van binnenvaartschepen rekenen op steun van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Het ziet er naar uit dat eind dit jaar nagenoeg de volledige binnenvaartvloot met AIS zal zijn uitgerust.

Ijsbericht17/02/2012

Een update van de ijscondities op onze kanalen.

Masterplan 202010/02/2012

Werken voor verhoging spoorbruggen over Albertkanaal, Merksemsestraat en IJzerlaan starten in februari.

Ijsbericht10/02/2012

Een update van de ijscondities en toegankelijkheid op onze kanalen.

Ijsbericht09/02/2012

Een update van de ijscondities op de kanalen.

Ijsbrekers op de kleine kanalen06/02/2012

De koude temperaturen van de afgelopen dagen zorgen voor ijsvorming op het Kanaal Bocholt-Herentals, het Kanaal naar Beverlo en het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Deze kleine kanalen worden vooral door lokale bedrijven gebruikt en vriezen sneller vast dan grote waterwegen zoals bijvoorbeeld het Albertkanaal. Varen is hierdoor onmogelijk. Daarom zijn voor de eerste keer deze winter ijsbrekers ingezet. Deze moeten het ijs breken zodat de binnenvaart niet wordt belemmerd.

Officiële ingebruikname nieuwe brug in Vroenhoven17/01/2012

Officiële ingebruikname nieuwe brug in Vroenhoven

Op vrijdag 16 december 2011 werd de nieuwe brug van Vroenhoven officieel in gebruik genomen. Daarmee komt er een einde aan het bouwproces dat begon op 1 maart 2007 en vier en een half jaar duurde. De nieuwe brug over het Albertkanaal ligt op de weg van Riemst naar Maastricht. Wie erover rijdt kan nauwelijks vermoeden dat onder de brug een schitterend gebouw werd gerealiseerd. In deze ruimte komt onder meer een cafetaria en een infocentrum/museum.

Dubbel record voor nv De Scheepvaart05/01/2012

De vervoerde tonnage via het Albertkanaal en de Kempense kanalen bedroeg in 2011 meer dan 40 miljoen ton. Dit is het hoogste cijfer dat ooit werd genoteerd op het kanalennet van nv De Scheepvaart. Ook het aantal behandelde containers zit op recordhoogte met meer dan 400.000 containers.

Steunmaatregel palletvervoer en Distribouw moeten binnenvaart verder stimuleren15/12/2011

Op de 8ste editie van Flanders Inland Shipping Network heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits twee initiatieven aangekondigd die de binnenvaart in Vlaanderen verder moeten stimuleren. Het gaat om een steunmaatregel rond palletvervoer en het project Distribouw. De binnenvaart lijkt zich weer te herpakken. De cijfers van de eerste helft van het jaar (38 miljoen ton goederen) zijn alvast hoopgevend. Vlaams minister Hilde Crevits ziet beide initiatieven als een hefboom om de binnenvaart in Vlaanderen een nog belangrijkere rol te laten spelen in de logistieke keten en om een bijdrage te leveren tot de verbetering van de mobiliteit.

Opheffing diepgangbeperking op het Albertkanaal07/12/2011

Sinds maandag 5 december 2011 is de diepgangbeperking op het Albertkanaal tussen Luik en Antwerpen opgeheven.

Waterschaarste op het Albertkanaal28/11/2011

Als gevolg van de aanhoudende droogte in België en in het noorden van Frankrijk, is het debiet van de Maas zeer sterk gedaald. Rond deze tijd van het jaar heeft de Maas meestal een debiet van 300 tot 400 m³ per seconde, momenteel is dat slechts 35 tot 45m³ per seconde.

Brug in Beek officieel in gebruik genomen03/11/2011

Op zondag 30 oktober werd de nieuwe hoogbrug in Beek (Bree) over de Zuid-Willemsvaart officieel in gebruik genomen.

Opening fietspad en kaaimuur aan de Zuid-Willemsvaart in Lozen03/11/2011

nv De Scheepvaart, AWV Limburg en de gemeente Bocholt openden vandaag feestelijk het nieuwe fietspad en de kaaimuur langs de Lozerstraat (N76) in Lozen-Bocholt.

EFIP’s General Assembly in Berlin brings European and German Inland Ports together19/10/2011

From 13 to 15 October, the European Federation of Inland Ports (EFIP) and its members were gathering for their General Assembly meeting in Berlin. This meeting was hosted by the German Association of Inland Ports, Bundesverband Öffentlicher Binnenhäfen (BÖB), who were holding their General Assembly meeting on the same occasion.

Frans bezoek bij nv De Scheepvaart14/10/2011

Een ruime delegatie van 14 burgemeesters uit Frankrijk bezocht op 13 oktober nv De Scheepvaart in Hasselt. Dit bezoek kadert in het Europees project Amice.

ENA10/10/2011

Het Albertkanaal is op economisch vlak veruit de belangrijkste waterweg van België en blijft een hefboom voor de welvaart in de provincies Antwerpen en Limburg.

Recticel test in primeur vervoer bouwmateriaal per boot15/09/2011

In Wevelgem is de eerste isolatieboot vertrokken. Het is een test voor isolatiefabrikant Recticel.

Persmededeling van het Kabinet van minister Hilde Crevits08/09/2011

Vlaams minister Crevits krijgt toestemming om palletvervoer binnenwater te steunen

De milieuboot vaart in de provincies Antwerpen en Limburg!20/07/2011

Wil je meer te weten komen over de waterloop in eigen streek? Zijn geschiedenis, waterkwaliteit, functies, problemen en kansen, de natuur langs de waterkant… Schrijf je in voor een educatieve milieuboottocht!

Watertruck oproep voor modelprojecten18/07/2011

Watertruck (WT), een project van Interreg IVB NWE (Noordwest-Europa), zoekt partijen of bedrijven om modelprojecten op te starten.

Brug 9 in St-Lenaerts tijdelijk buiten dienst28/06/2011

Door een technisch defect is brug 9 in St-Lenearts minstens tot eind juli buiten dienst. Voor het wegverkeer werd een omleiding aangeduid. Omdat de brug openstaat is er geen hinder voor de scheepvaart.

Eerste editie Watertruck nieuwsbrief16/06/2011

Eerste editie Watertruck nieuwsbrief

Watertruck, een Interreg IVB NWE project waarvan onze organisatie partner is, wil vrachtvervoer over kleine binnenwateren verder ontwikkelen en optimaliseren door de introductie van een nieuw vaarconcept bestaande uit een duwboot en aangepaste duwbakken.

Inlanav31/05/2011

Inlanav

Inlanav ondersteunt het transport via kleine waterwegen

Stalen brug Grobbendonk verhuist per schip07/04/2011

Op zondag 10 april wordt de nieuwe brug over het Albertkanaal in Grobbendonk op haar definitieve plaats gezet.

Een nieuwe toekomst voor de binnenvaart04/02/2011

Het project Watertruck wil vrachtvervoer over kleine binnenwateren verder ontwikkelen en optimaliseren door de introductie van een nieuw navigatieconcept bestaande uit een duwboot en aangepaste duwbakken. Zo wordt een efficiënt en flexibel model van vervoer op de weg toegepast op de binnenvaart.

Record aantal containers14/01/2011

De vervoerde tonnage via het Albertkanaal en de Kempense kanalen bedroeg ruim 38.5 miljoen ton. Dit is een stijging van 15,5% ten aanzien van 2009. Het vervoer van containers noteert met nagenoeg 370.000 containers een historisch record. Hiermee evenaart nv De Scheepvaart de topcijfers van twee jaar geleden en is het crisisjaar 2009 volledig vergeten.

1,57 miljoen euro steun voor de implementatie van AIS-technologie11/01/2011

Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits maakt 1,57 miljoen euro vrij voor de invoering van de AIS-technologie in 750 binnenvaartschepen. Dit Automatic Identification System (AIS) verbetert de communicatie, verhoogt de veiligheid en verbetert de efficiëntie van de binnenvaart.

Vlaams Kaaimurenprogramma tot 2016 verlengd27/12/2010

Vlaanderen mag het PPS-programma voor de bouw van kaaimuren tot 2016 verlengen. Dat betekent dat de Vlaamse waterwegbeheerders de inspanningen voor een modal shift van de weg naar de waterweg de komende jaren verder kunnen zetten. Dit met het oog op de verbetering van de mobiliteit door een intensiever gebruik van de binnenvaart voor goederenvervoer.

nv De Scheepvaart bouwt nieuwe brug over Albertkanaal in Briegden02/03/2011

In april 2011 starten in Briegden (Lanaken) de werken voor de bouw van een nieuwe brug over het Albertkanaal. Na Kanne en Vroenhoven is dit al het derde grootschalige werk op dit gedeelte van het kanaal.

Bouw duurzaam en energiezuinig districtsgebouw in Genk22/10/2010

nv De Scheepvaart opende op vrijdag 22 oktober 2010 officieel de werf voor de bouw van het nieuwe districtsgebouw in Genk.

Officiële ingebruikname van de nieuwe jachthaven in Hasselt31/08/2010

nv De Scheepvaart heeft in samenwerking met de Koninklijke Hasselt Yachtingclub de bestaande jachthaven in de kanaalkom in Hasselt uitgebreid. Er is een nieuwe jachthaven, op de oevers van het Albertkanaal en vlakbij de bestaande jachthaven, gebouwd.

Nieuwe brug Beek (Bree) op haar plaats gevaren24/08/2010

Nieuwe brug Beek (Bree) op haar plaats gevaren

De nieuwe burg van Beek staat al enkele maanden op de oevers van de Zuid-Willemsvaart in Beek (stad Bree). Op dinsdag 24 augustus is de brug op haar definitieve plaats gezet.