Nieuws

Gespot tussen het struikgewas16/03/2017

Om de houtkanten langs de kanalen terug in te tomen en te verjongen deed De Vlaamse Waterweg nv een beroep op de hulp van twee sociale economiebedrijven. Op deze manier kan, ondanks de personeelsreductie ten gevolge van de besparingen van de Vlaamse Regering, toch het noodzakelijke groenonderhoud blijvend uitgevoerd worden

Werken Wilfordkaai bevoorraad vanop het water14/03/2017

Via de Watersnelweg van Limburg naar Temse De Wilfordkaai in Temse wordt volledig heraangelegd, maar dit zal niet leiden tot grote verkeersdrukte aan de werf. De 31 (!) vrachtwagens die nodig zouden zijn om de bestratingsproducten aan te leveren, worden vervangen door 1 binnenschip. Dat schip legt heen en terug een reis af van 240 km: een besparing van 7.744 km over de snelweg. “De binnenvaart is een ijzersterk alternatief voor de file”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Waterwegenvignet: opnieuw korting op jaarvignetten 201710/02/2017

Tijdelijke zondagsbediening sluizencomplexen Albertkanaal16/01/2017

nv De Scheepvaart besliste om op vraag van de Nederlandse overheid (het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat) en de binnenvaartsector, op zondag de sluizencomplexen van het Albertkanaal te bedienen tijdens de periode van de stremming naar aanleiding van de aanvaring van de stuw van Grave. Alle sluizencomplexen van het Albertkanaal zullen de komende twee zondagen worden bediend van 06u00 tot 18u00. Uiteraard kunnen ook alle Vlaamse schippers en bedrijven van deze mogelijkheid gebruik maken.

Recordaantal containers op Vlaamse waterwegen04/01/2017

Voor de Vlaamse waterwegen was 2016 andermaal een recordjaar op het vlak van containervervoer met ruim 750.000 vervoerde eenheden, een toename met 9 procent ten opzichte van 2015. De vervoerde globale tonnage ging 4,5 procent vooruit naar 70,5 miljoen ton.

Waar twee stromen samenkomen ...29/12/2016

In 2017 navigeren nv De Scheepvaart en Waterwegen & Zeekanaal NV samen naar één nieuwe organisatie: De Vlaamse Waterweg nv. In de toekomst zijn wij samen meer dan ooit uw betrouwbare partner voor een slim, veelzijdig en welvarend waterwegennet. Voor een eerste indruk van De Vlaamse Waterweg nv, ons werkingsgebied en onze ambities kunt u nu al terecht op www.vlaamsewaterweg.be. De raden van bestuur, het management en de medewerkers van De Scheepvaart en Waterwegen en Zeekanaal wensen u in 2017 een welvarende en positieve stroming!

Waterwegbeheerders vloeien samen in ‘De Vlaamse Waterweg’23/12/2016

Waterwegen & Zeekanaal NV en nv De Scheepvaart zullen in januari opgaan in een nieuwe fusieorganisatie: De Vlaamse Waterweg nv. Zo ontstaat een sterke speler die het enorme potentieel van de binnenvaart kan verzilveren. “We bundelen de krachten om meer dan ooit werk te maken van hét alternatief voor de file”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “De Waterweg is een watersnelweg die steeds concurrentiëler wordt.”

Lancering marktbevraging watergebonden terreinen voormalige site Ford Genk04/12/2016

nv De Scheepvaart organiseert een marktbevraging naar kandidaten voor watergebonden terreinen op de voormalige Ford-site langs het Albertkanaal te Genk en wenst delen van dit watergebonden terrein van ca. 50 ha (zone C) in concessie te geven.

Invaren E314-brug lokte heel wat kijklustigen04/12/2016

Invaren E314-brug lokte heel wat kijklustigen

Zondag kon je in Heusden-Zolder toeschouwer zijn van een uitzonderlijk spektakel. Onder grote belangstelling werd in opdracht van nv De Scheepvaart een tijdelijke brug over het Albertkanaal gelegd, die de eerste fase uitmaakt van verhoging van de bruggen van de E314 over het Albertkanaal. De plaatsing van de brug was een technisch hoogstandje, want een constructie van 123 meter lang, en 1000 ton zwaar, die verplaats je natuurlijk niet zomaar. Honderden kijklustigen volgden met veel interesse deze spectaculaire ‘verhuis’.

Tijdelijke stalen E314-brug wordt geplaatst29/11/2016

De tijdelijke brug over het Albertkanaal in Heusden-Zolder werd de voorbije maanden op de oever gemonteerd. Op zondag 4 december wordt de brug op haar plaats gezet. De verhuis van de brug is een technisch hoogstandje waarbij de bijna 1000 ton stalen brug op een ponton gereden wordt. De bovenbouw wordt daarna over het Albertkanaal gevaren en op de nieuwe landhoofden geplaatst.

Brugdek fiets- en voetgangersbrug Ijzerlaan wordt overgevaren29/11/2016

De IJzerlaanbrug is de laagste brug over het Albertkanaal. Ze wordt vervangen door een nieuwe fiets- en voetgangersbrug die 10 meter hoger is dan de huidige brug. In de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 december wordt aan de IJzerlaan het brugdek van de nieuwe fietsbrug het Albertkanaal overgevaren en op de brugpijlers geplaatst.

Brug van de Azijn 29-30 oktober gesloten voor verkeer24/10/2016

Tijdens het weekend van 29 en 30 oktober 2016 wordt de Azijnbrug afgesloten voor alle verkeer tussen het kruispunt met de Straalstraat en het kruispunt met de Merksemsesteenweg, dit n.a.v. voorbereidende werken voor de herbouw van de brug. De onderliggende wegen van de brughelling (Straalstraat, Glasstraat, Merksemsesteenweg) blijven gedurende het volledige weekend bereikbaar voor alle verkeer, zij het met beperkte hinder.

Open Bedrijvendag: Booien-Veurzen27/09/2016

Op zondag 2 oktober neemt nv De Scheepvaart, samen met Steengoed Projecten cvba en aannemer FL Liebregts bv, deel aan de Open Bedrijvendag 2016. In Dilsen-Stokkem kan je de rivierverruiming van de Maas met eigen ogen ontdekken: het grootste grondwerk van Vlaanderen combineert hoogwaterveiligheid met grindontginning.

Call II Watertruck+ operatoren20/09/2016

De raad van bestuur van bvba Watertruck+ heeft beslist om een tweede marktverkenning te starten om extra operators bij het project te betrekken. Uiterlijke tijdstip van ontvangst van kandidaturen is 10 oktober 2016 om 10 uur.

Minister Weyts investeert in vergroening binnenvaart 19/09/2016

De Minister lanceert twee complementaire maatregelen gericht op het vergroenen van de binnenvaart. Technologische ontwikkelingen laten toe milieuvoordelen in concrete maatregelen op het terrein om te zetten. Binnenvaartondernemers kunnen van 1 oktober 2016 tot en met 30 september 2017 een aanvraag indienen bij Waterwegen en Zeekanaal NV of bij nv De Scheepvaart om in aanmerking te komen voor ‘de steunmaatregel hermotorisatie kleine schepen’ of ‘de steunmaatregel nabehandelingstechnieken aan boord van middelgrote en grote schepen’.

Brug over het Albertkanaal in Genk open voor alle verkeer08/08/2016

De brug over het Albertkanaal in Genk (Westerring) is na zes weken vandaag weer opengesteld voor het verkeer. De brug werd ruim twee meter verhoogd.

Onderdelen tijdelijke brug E314 via het water naar Heusden-Zolder19/07/2016

Heusden-Zolder krijgt een tijdelijke brug over het Albertkanaal. De onderdelen van deze brug worden op een ponton geladen in Balen en op 21 en 23 juli via de waterweg naar het montageterrein in Heusden-Zolder gebracht.

Veilig zwemmen in Vlaanderen08/07/2016

Met het mooie weer kan een verfrissende duik heerlijk zijn. nv De Scheepvaart, Waterwegen en Zeekanaal NV, de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) raden aan om te zwemmen op de locaties in Vlaanderen die aangeduid zijn als zwemwater. Zwemmen in beken, rivieren en kanalen houdt risico’s in.

Proefproject onbemand varen op Vlaamse waterwegen18/05/2016

Er staat een Vlaams proefproject met een zelfvarend schip op stapel. Autonoom varen is de nieuwste innovatie die de efficiëntie, rendabiliteit en aantrekkelijkheid van de binnenvaart verder moet verhogen. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts bekendgemaakt ter gelegenheid van de 3de editie van de Ecorace Challenge in Damme en Brugge. Weyts: “Ik wil nog meer transporteurs naar de waterweg lokken. Elke vracht die over de waterweg gaat, moet niet over de weg”.

Derde editie Ecorace Challenge promoot innovatie voor de binnenvaart 10/05/2016

Op 14 en 15 mei 2016 vindt de derde editie van de Ecorace Challenge plaats op de Damse Vaart tussen Damme en Brugge.

Klik en win25/03/2016

Promotie Binnenvaart Vlaanderen vzw organiseert een fotowedstrijd. Stuur voor 30/9 je mooiste foto's van sport en ontspanning op of naast Vlaamse rivieren en kanalen door, en win een weekendje weg of een van de vele andere mooie prijzen!

Radiospot Watersnelweg wint Comma11/03/2016

Gisteren vond de eerste editie van Comm’ af plaats. Een dag gericht op communicatie- en marketingprofessionals. Het event werd afgesloten met de allereerste uitreiking van de Communicatie Awards of Comma’s. De radiospot ‘Schipper mag ik overvaren’ van Watersnelweg won de award voor Audio-spot van het jaar. Een opsteker voor de binnenvaart.

Start nieuwe fase beveiligingswerken aan de Maas01/03/2016

nv De Scheepvaart start op 1 maart 2016 met een volgende fase van de beveiliging van de Maas tegen overstromingen. Het gebied "Boyen-Veurzen", met een oppervlakte van 70ha wordt volledig heringericht. Dit gebied is gelegen tussen de plassen van Negenoord (zuiden) en Bichterweerd (noorden), de Maas (oosten) en de winterdijk (westen).

Containertrafiek blijft stijgen op Vlaamse waterwegen15/01/2016

Voor de Vlaamse waterwegen was 2015 een absoluut recordjaar op het vlak van containervervoer met ruim 686.000 vervoerde eenheden, een toename met 2,3 procent ten opzichte van 2014. De vervoerde globale tonnage bleef met 67 miljoen ton vrijwel op hetzelfde peil als vorig jaar.

nv De Scheepvaart wenst je een welvarend 201628/12/2015

2015 was een jaar van vooruitgang en innovatie. Ook volgend jaar bouwen we verder aan de toekomst! nv De Scheepvaart wenst je een welvarend 2016.

20 jaar Maasafvoerverdrag Vlaanderen en Nederland24/11/2015

Maandag 23 november vierden nv De Scheepvaart en Rijkswaterstaat dat 20 jaar geleden het Maasafvoerverdrag tussen Vlaanderen en Nederland ondertekend werd. Met dit verdrag wordt het beschikbare Maaswater zo goed mogelijk verdeeld bij lage afvoeren. Waar elders in de wereld conflicten ontstaan over de verdeling van water, wordt hier het water in de Maas in goed overleg verdeeld tussen beide landen.

Minister Weyts maakt 1 miljoen euro vrij voor palletvervoer via de binnenvaart03/11/2015

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts lanceert een nieuwe projectoproep van de steunmaatregel palletvervoer. Hiermee wil de minister het vervoer via de binnenvaart verder stimuleren. Binnenvaartondernemingen en verladers kunnen van 3 november 2015 tot en met 3 mei 2016 een aanvraag indienen bij nv De Scheepvaart of bij Waterwegen en Zeekanaal NV om in aanmerking te komen voor steun.

Centraal Boeking Platform zet in op samenwerking21/09/2015

Een uniek en neutraal platform dat logistieke dienstverleners de mogelijkheid geeft om hun goederenstromen op een duurzame, efficiënte manier te organiseren.

Unieke pompinstallaties voor sluizen op het Albertkanaal17/08/2015

Dankzij speciale pompinstallaties op de sluizen van Ham en Olen werd deze zomer een diepgangbeperking op het Albertkanaal vermeden. Bovendien genereerden de pompen op één jaar tijd genoeg energie om bijna 1000 gezinnen een jaar lang van stroom te voorzien. “Dit is Vlaamse spitstechnologie die economisch rendeert”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Ik investeer daarom in vier soortgelijke installaties op andere sluizen”

Containertransport heeft wind in de zeilen op het Albertkanaal15/07/2015

Voor nv De Scheepvaart was 2014 al een recordjaar op het vlak van containervervoer. Nu blijkt dat deze trend zich doorzet in de eerste helft van dit jaar.

Afname walstroom en drinkwater wachthaven Wijnegem 03/07/2015

In het kader van de verdere vergroening van de binnenvaart investeerde nv De Scheepvaart in walstroominfrastructuur op het Albertkanaal. In de wachthaven van Wijnegem op het Albertkanaal kunnen binnenvaartondernemers er vanaf 06/07/2015 terecht voor de afname van walstroom en drinkwater. De binnenvaartondernemer kan hier ook zijn huishoudelijk afval afgeven in afgesloten afvalcontainers.

Zwemmen in het kanaal en van bruggen af duiken is verboden en gevaarlijk!01/07/2015

Tijdens de zomermaanden kan een frisse duik aanlokkelijk zijn, maar ook erg gevaarlijk. Zwemmen in het kanaal of duiken vanaf bruggen is dan ook ten allen tijden verboden.

Europa investeert ruim 74 miljoen in Albertkanaal30/06/2015

nv De Scheepvaart is opgetogen met de beslissing van de Europese Commissie om in het kader van de uitbouw van het Trans-Europese Transportnetwerk ruim 74 miljoen euro Europese subsidie toe te kennen aan de opwaardering van het Albertkanaal. Europa erkent hiermee de rol van de binnenvaart in het kader van een vlotte mobiliteit en steunt daarbij het Vlaamse beleid voor de verdere uitbouw van het waterwegennetwerk.

Brug 5 in Beerse open voor het verkeer26/06/2015

Vanaf vrijdag 26 juni 2015 wordt brug 5 in Beerse over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten opnieuw opengesteld voor het verkeer.

Nieuwe brugboogdelen worden geplaatst25/06/2015

Nieuwe brugboogdelen worden geplaatst Olen-Hoogbuul krijgt een nieuwe brug over het Albertkanaal. De komende dagen worden de bogen van de brug gemonteerd.

nv De Scheepvaart vaart digitaal09/06/2015

nv De Scheepvaart stelt haar jaarverslag 2014 voor. Voor het eerst een 'digital only' editie. Zo willen we de communicatie met onze stakeholders vereenvoudigen en moderniseren, en tegelijk onze ecologische voetafdruk verkleinen.

Leuvense teams winnen Ecorace Challenge 201511/05/2015

Van 8 tot 10 mei vond de tweede editie van de Ecorace Challenge op het kanaal naar Beverlo plaats. Vijf studententeams gingen de uitdaging aan en ontwikkelden een innovatief en performant vaartuig op basis van alternatieve aandrijving. Het werd een spannende strijd.

Nieuwe brug over het Albertkanaal in Olen 10/05/2015

Olen kreeg een nieuwe brug over het Albertkanaal. De verschillende onderdelen van het brugdek werden afgelopen weekend vanop een ponton op hun definitieve locatie geplaatst.

Vlaanderen viert zijn 100e kaaimuur28/04/2015

Tot voor kort waren het er nog 99. Vandaag werd de 100e kaaimuur in Vlaanderen officieel geopend bij Betonfabriek Coeck in Niel. Dat gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. Al deze projecten zijn via een PPS-constructie tot stand gekomen. Samen met de betrokken kaaimuurhouders liet de minister 100 ballonnen de lucht in vliegen. Een symbolische stunt om de visie en ondernemingslust van alle bedrijven te onderstrepen die hebben gekozen voor een modal shift van het wegvervoer naar de binnenvaart . ‘Laat een ballon op voor de binnenvaart!’

Mis de Ecorace Challenge niet28/04/2015

Ben je gepassioneerd door innovatie en binnenvaart? Kom dan op 8, 9 en 10 mei 2015 zeker naar Leopoldsburg voor de tweede editie van de Ecorace Challenge.

Vlaams minister Weyts geeft aftrap voor actie rond jaagpaden 12/04/2015

Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn Ben Weyts heeft vandaag langs het kanaal naar Charleroi in Sint-Pieters-Leeuw de aftrap gegeven voor de actie ‘Het jaagpad is er voor iedereen’. Met die actie willen waterwegbeheerders nv De Scheepvaart en Waterwegen en Zeekanaal NV de gebruikers van de meer dan 2000 km jaagpaden langs de Vlaamse waterwegen wijzen op de kwaliteiten van die jaagpaden én op de regels die er gelden.

Internationale opruimactie zwerfvuil langs Maas20/03/2015

Een schone Maas en oevers is van groot belang voor scheepvaart, waterrecreanten en dieren. Daarom hebben nv De Scheepvaart en Rijkswaterstaat vandaag 20 maart 2015 in Herbricht (Lanaken) een internationale opschoonactie georganiseerd. Medewerkers van nv De Scheepvaart (B), Rijkswaterstaat (NL) en partners in het project Schone Maas hebben 5 kuub zwerfvuil, bijna 1 vrachtwagen vol, verzameld en afgevoerd. Ze werden hierbij ondersteund met opruimmateriaal van Indevuilbak.

Minister Ben Weyts installeert nieuwe Raad van Bestuur26/02/2015

Ben Weyts, Minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn heeft op 26 februari officieel de nieuwe Raad van Bestuur van nv De Scheepvaart geïnstalleerd.

Brug 5 in Beerse wordt afgebroken en vernieuwd02/02/2015

Vanaf maandag 2 februari 2015 wordt brug 5 in Beerse over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten volledig vervangen. De oude ophaalbrug wordt afgebroken, waarna de bouw van de nieuwe ophaalbrug zal starten.

Nieuwe brug Olen en heraanleg kruispunt Hoogbuul - Moleneinde02/02/2015

Olen krijgt een nieuwe verhoogde brug over het Albertkanaal. Naar aanleiding van de wegeniswerken in functie van het Shopping Park Olen wordt ook het kruispunt Hoogbuul - Moleneinde heraangelegd.

Belevingscentrum ‘De Brug’ in Vroenhoven open Waar kanaal en WOII samenkomen08/01/2015

De brug over het Albertkanaal in Vroenhoven is een bijzondere plaats. Er komen twee verhalen samen: het begin van de Tweede Wereldoorlog en de wereld van kanalen en binnenvaart. Het gloednieuwe belevingscentrum ‘De Brug’ brengt dit op een innovatieve, boeiende en interactieve manier. ‘De Brug’ is een initiatief van nv De Scheepvaart, in samenwerking met de gemeente Riemst en met steun van de Provincie Limburg.

Containertransport haalt absolute recordcijfers op het Albertkanaal30/12/2014

Voor nv De Scheepvaart was 2014 een recordjaar op het vlak van containervervoer met bijna 417.000 vervoerde eenheden, een toename met 4,3 procent ten opzichte van 2013. De vervoerde globale tonnage daalde weliswaar met 3,5% ten opzichte van vorig jaar.

75 jaar Albertkanaal door de ogen van jongeren20/12/2014

Water is leven. Water is energie. Water is werkgelegenheid. Water is plezier. Dat is de grootste les, die de studenten Journalistiek van Hogeschool PXL hebben geleerd uit hun multimediaal project over 75 jaar Albertkanaal. Hun ‘Project K’.

Overheveling binnenvaartbevoegdheden naar gewestelijke overheden18/12/2014

Vanaf 1 januari 2015 wordt de dienstverlening voor de binnenvaart gewijzigd ten gevolge van de 6de staatshervorming.

Ecorace Challenge 2015 promoot innovatie voor binnenvaart25/11/2014

Van 8 tot 10 mei 2015 nemen verschillende studententeams het tegen elkaar op tijdens de Ecorace Challenge op het kanaal van Beverlo. Hun uitdaging? Ontwikkel een alternatieve aandrijftechnologie voor een ecologisch vaartuig. nv De Scheepvaart en Waterwegen en Zeekanaal NV willen zo de Vlaamse binnenwateren promoten en het duurzame mobiliteitskarakter aantonen.Ook benieuwd welke frisse ideeën de jeugd voor de binnenvaart heeft? Is het realistisch en doenbaar? Noteer dan 8, 9 en 10 mei 2015 alvast in je agenda

Fietsen langs het Albertkanaal25/11/2014

De oude spoorweg langs het Albertkanaal, tussen de brug van den Azijn en de Pletterijstraat, wordt aangelegd als een comfortabel fietspad. Dit lost één van de grootste knelpunten op voor fietsers langs het Albertkanaal. Voorbij de Pletterijstraat worden er drie knelpunten op het bestaande jaagpad aangepakt.

Laatste fase werken brug over de E34 in Oelegem (Ranst) 25/11/2014

nv De Scheepvaart startte op maandag 5 augustus 2013 aanpassingswerken aan de brug over de E34 in Oelegem (Ranst). De brug werd verhoogd om 4-laags containervaart mogelijk te maken. Het einde van de werken is in zicht.

Innovatief transportsysteem verplaatst ladingen naar de kleine waterweg24/10/2014

Op vrijdag 24 oktober 2014 maken de Belgische, Nederlandse en Franse partners de resultaten bekend van het Europese Watertruck project. Verschillende studies en proefvaarten tonen aan dat dit vernieuwende transportsysteem een groot potentieel heeft om het goederentransport via de kleine waterwegen te doen heropleven.

Recordpoging Business Speed Dating15/10/2014

Recordpoging Business Speed Dating

Ben je een ondernemer? Een netwerker? Neem dan op maandag 17 november samen met nv De Scheepvaart deel aan de wereldrecordpoging ‘Speed Business Dating’ in de Ethias Arena in Hasselt. Limburg Sterk Netwerk wil een duidelijk signaal geven: Limburg is een dynamische regio die vecht tegen de economische crisis. Alle soorten speeddaters zijn welkom: ervaren ondernemers, jonge starters, ondernemende kaderleden of ongeduldige studenten,… Breek samen met ons het wereldrecord!

Koninklijk bezoek in Vroenhoven08/10/2014

Op 8 oktober bezocht Zijne Majesteit Koning Filip het Albertkanaal in Ternaaien (Lanaye) en Vroenhoven ter ere van de 75ste verjaardag van het kanaal. De Vlaamse en Waalse waterwegbeheerders, nv De Scheepvaart en Service Public de Wallonie organiseerden samen deze koninklijke dag. Het Albertkanaal stroomt immers van Luik naar Antwerpen en verbindt beide Gewesten.

Bijna 6.000 bezoekers op sluizencomplex Ham voor Open Bedrijvendag07/10/2014

Het waren er bijna 6.000 en de één nog enthousiaster dan de ander. De bezoekers van het sluizencomplex van Ham op Open Bedrijvendag, zondag 5 oktober, waren nieuwsgierig, geïnteresseerd en tevreden. Dankzij de inzet van heel veel collega’s van het 4de district, de afdeling Maintenance, de regie van Genk en de directie in Hasselt was het een groot succes.

Calamiteitenoefening op de Gemeenschappelijke Maas02/10/2014

Op 2 oktober vindt er een gezamenlijke, internationale en multidisciplinaire calamiteitenoefening plaats op de Gemeenschappelijke Maas (Grensmaas) ter hoogte van Maasband (gemeente Stein) en Leut (gemeente Maasmechelen). Deelnemende organisaties aan deze oefening zijn de brandweer Sittard/Stein en Maasmechelen, de politie regionale Milieurecherche Nederland, de politie Lanaken-Maasmechelen, nv de Scheepvaart en Rijkswaterstaat.

Binnenvaart bouwt drie levensgrote schepen met bierbakken en bouwmaterialen26/09/2014

Promotie Binnenvaart Vlaanderen vzw, nv De Scheepvaart, Waterwegen en Zeekanaal NV en Departement Mobiliteit en Openbare Werken hebben de krachten gebundeld voor een communicatiecampagne om de binnenvaart te promoten. Het opzet is duidelijk: het aandeel binnenvaart in het totale vervoersgebeuren doen stijgen. De campagne start met een spectaculaire stunt. Op drie locaties in Vlaanderen werden levensgrote schepen gebouwd langs verkeersassen. Ze zijn gebouwd met de materialen die ze normaal vervoeren. Bedrijven als AB InBev (Leuven), Ebema (Zutendaal) en Isolava (Wielsbeke) verlenen hun medewerking aan deze stunt. Ook Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts steunt de campagne.

Kanaalfeesten Wijnegem22/08/2014

Ter gelegenheid van 75 jaar Albertkanaal wordt in Wijnegem op zondag 24 augustus van 17 tot 22 uur het Kanaalfeest georganiseerd. Er staan heel wat activiteiten en animatie gepland: een mark, optredens, wateranimatie, versassingen en vuurwerk.

Jaarverslag 201307/07/2014

nv De Scheepvaart manifesteerde zich opnieuw als een slagkrachtig Vlaams overheidsbedrijf dat in moeilijke economische tijden heel wat initiatieven nam om de kanalen en de binnenvaart nog beter op de kaart te zetten. Het was een jaar waarin de toekomstige uitdagingen voor onze waterwegen en binnenvaart zich aftekenden en waarin tegelijk ook perspectieven ontstonden voor de beoogde versnelde uitvoering van strategische investeringsprojecten.

Proefvaart kleine duwbakken en -boten toont groot potentieel kleine waterwegen03/07/2014

Gedurende de maand juni verplaatsten de bedrijven Mebin (Eindhoven), Baetsen (Son) en Van Nieuwpoort Groep (Gouda) een deel van hun transport van de weg naar de kleine waterweg. Dit in het kader van Watertruck, een Europees project dat transport over het water wenst te stimuleren aan de hand van een nieuw vaarprincipe, gebaseerd op een kleine duwboot en kleine duwbakken. Vandaag wordt een eerste analyse bekendgemaakt.

Massale belangstelling tentoonstelling ’75 jaar Albertkanaal’17/06/2014

Er heerste de afgelopen weken een gezellige drukte op de tentoonstellingsboot ’75 jaar Albertkanaal. De tentoonstelling ging van start op 22 april in het Dok van Merksem en meerde als laatste aan in Vroenhoven op 15 juni. Bijna 13.000 bezoekers kwamen een kijkje nemen in de duwbak.

Zwemmen in het kanaal en van bruggen af duiken is verboden en gevaarlijk!10/06/2014

Tijdens de zomermaanden kan een frisse duik aanlokkelijk zijn, maar ook erg gevaarlijk. Zwemmen in het kanaal of duiken vanaf bruggen is dan ook ten allen tijden verboden.

Inzameling olie- en vethoudend afval maakt binnenvaart duurzamer 11/06/2014

Vanaf dinsdag 10 juni 2014 startten het Havenbedrijf Gent, nv De Scheepvaart en Waterwegen en Zeekanaal NV met het inzamelen van olie- en vethoudend afval afkomstig van de beroepsvaart. Zo wordt de binnenvaart duurzamer gemaakt en wordt voldaan aan de Vlaamse regelgeving voor de inzameling van afvalstoffen voor de binnenvaart.

Verhogen en renoveren brug Wijnegem (Houtlaan)11/06/2014

De brug over het Albertkanaal aan de Houtlaan in Wijnegem wordt verhoogd en gerenoveerd. Vanaf 28 juni is de brug afgesloten voor alle verkeer, de wegen onder de brug worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Er wordt een tijdelijke omleidingsweg aangelegd tussen de Houtlaan en de Albertkanaalbaan. Het einde van de werken wordt verwacht voor eind september.

Zes 25-tonners testen draagkracht brug in Solt (Maaseik)03/06/2014

De brug over de Zuid-Willemsvaart in Solt (Maaseik) werd de voorbije maanden vernieuwd. Deze werken zijn nu gedaan, maar vooraleer de metalen boogbrug kan worden gebruikt door het wegverkeer, moest de draagkracht van de nieuwe brug worden getest. Deze belastingsproef vond plaats op maandag 2 juni. Dit is een standaard test die is verplicht is wanneer een brug in dienst genomen wordt. Na een succesvolle proef wordt de brug onmiddellijk opengesteld voor alle verkeer.

Nieuwe brug in Meerhout op zijn plaats gelegd02/06/2014

Op zondag 1 juni werd de nieuwe stalen brug over het Albertkanaal in Meerhout van het montageterrein naar haar definitieve plaats gebracht.

Chris Danckaerts nieuwe gedelegeerd bestuurder van nv De Scheepvaart06/05/2014

ir. Chris Danckaerts is op 1 mei 2014 gestart als nieuw gedelegeerd bestuurder van nv De Scheepvaart. Hij volgt Erik Portugaels op die na een welgevulde carrière op 30 april op pensioen ging.

Tentoonstelling 75 jaar Albertkanaal geopend. Mis deze boot niet!22/04/2014

Vandaag openden gouverneur Herman Reynders van de Provincie Limburg en eerste gedeputeerde Luk Lemmens van de Provincie Antwerpen de tentoonstelling op het water ter gelegenheid van 75 jaar Albertkanaal. Een duwbak van 74,5 meter lang en 11,45 meter breed werd voor deze gelegenheid ingericht met een multimediale tentoonstelling over het Albertkanaal.

Werken brug E34 over Albertkanaal in Oelegem (Ranst)16/04/2014

Begin mei gaan de werken voor de verhoging van de brug van de E34 over het Albertkanaal in Oelegem (Ranst) hun tweede fase in. Vanaf dan wordt gewerkt aan de kant van de brug in de richting van Nederland. De verhogingswerken op de brughelft in de richting van Antwerpen zijn intussen afgerond. Van 23 april tot en met 8 mei is er een tussenfase, waarbij het verkeer in beide richtingen over versmalde rijstroken aan de uiterst rechtse kant van iedere brug zal rijden (net zoals dat de voorbije maanden al het geval was aan de kant richting Nederland). Als alles volgens plan verloopt, zouden de werken tegen november 2014 klaar zijn.

Het Albertkanaal, hefboom voor economie en mobiliteit31/03/2014

nv De Scheepvaart organiseerde op 31 maart 2014 in Vroenhoven een symposium over het Albertkanaal als hefboom voor economie en mobiliteit.

Voorstelling toekomstplannen van de Vlaamse waterwegbeheerders31/03/2014

nv De Scheepvaart en Waterwegen en Zeekanaal NV stelden op 31 maart 2014 het ‘Masterplan voor de binnenvaart in Vlaanderen - Horizon 2020 voor.

75 jaar Albertkanaal aanleiding voor toekomstgericht samenwerkingsakkoord31/03/2014

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, nv De Scheepvaart en Port Autonome de Liège hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om het belang van het Albertkanaal als economische as tussen Antwerpen en Luik te benadrukken. De overeenkomst werd ondertekend tijdens het symposium op 31 maart naar aanleiding van de viering van 75 jaar Albertkanaal. Daarin werd de economische en sociale rol van het Albertkanaal in het verleden, het heden en in de toekomst belicht.

Nieuwe brug Viersel vaart naar definitieve plaats14/03/2014

De nieuwe stalen brug is de afgelopen maanden gemonteerd op de werf in Beverdonk. Op zondag 16 maart wordt de brug op een ponton geladen en naar haar definitieve plaats gevaren.

Waterinfo.be bundelt alle metingen, voorspellingen en kaarten van Vlaamse waterlopen 29/01/2014

Vandaag lanceren de Vlaamse waterbeheerders waterinfo.be, een nieuwe en gedetailleerde website waar burgers en hulpdiensten alle actuele informatie over overstromingsrisico, getijden, neerslag en droogte kunnen vinden. De portaalsite waterinfo.be is technologisch zeer vooruitstrevend en bundelt info die nu nog op verschillende websites staat zoals overstromingsvoorspeller.be, waterstanden.be, … De homepage kan zo ingesteld worden dat de actuele toestand voor een bepaalde buurt, specifieke regio of voor heel Vlaanderen te zien is.

Wijzigingen aanvragen waterwegenvignet24/01/2014

Pleziervaartuigen moeten een vaarvergunning hebben. Die vergunning omvat een identificatiebewijs en een waterwegenvignet en dient jaarlijks te worden hernieuwd. Sinds 1 januari 2014 is de regeling betreffende de waterwegenvignetten gewijzigd. Het is eveneens mogelijk geworden om waterwegenvignetten digitaal aan te vragen.

Oude brug Oelegem 1 wordt afgebroken17/01/2014

Volgend weekend starten de afbraakwerken van de oude brug over het Albertkanaal in Oelegem. Het verkeer moet dan beurtelings over de nieuwe brug rijden.

Lichte trafiekdaling op Albertkanaal, vooral transitverkeer heeft het moeilijk09/01/2014

Op het Albertkanaal en op de Kempense kanalen werd vorig jaar een lichte daling van de trafiek vastgesteld. Als gevolg van de economische crisis maar ook tengevolge van de afbouw van de staalnijverheid in Luik verwachtte nv De Scheepvaart zich aan een moeilijk jaar.

Voor u halen wij al onze wensen boven water30/12/2013

nv De Scheepvaart wenst u een sprankelend 2014!

Brug Brecht open eind januari 20/12/2013

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving in de kranten zal brug11 in Brecht eind januari (afhankelijk van de weersomstandigheden) geopend worden voor het verkeer. De werken duren een maand langer dan voorzien. Dit betekent dat de huidige omleiding voor het wegverkeer gehandhaafd blijft. De aansluiting tussen het brugdek en het wegdek op de landhoofden moet nog verder fijn gesteld worden. Dit is essentieel voor de stabiliteit en de veiligheid van, vooral, fietsers en voetgangers.

20 jaar na de grote overstroming16/12/2013

Iedereen herinnert zich nog wel de beelden van de wateroverlast bij het hoogwater van de Maas tijdens de winters van 1993 en 1995. In december 1993 werd Limburg verrast door de overstroming van deze rivier. Duizenden woningen in Vlaanderen en Nederland kwamen onder water te staan. De bewoners keken machteloos toe hoe hun huis het slachtoffer werd van de natuur. De schade was enorm. Nu 20 jaar later blikken we terug en besteden we aandacht aan de maatregelen die genomen worden om de omgeving van de Maas tegen hoogwater te beschermen.

Brug11 in Brecht wordt op haar definitieve plaats gelegd28/11/2013

Brug 11 in Brecht over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten wordt volledig vervangen. De nieuwe ophaalbrug wordt op zondag 1 december op haar definitieve plaats gelegd. De voorbereidende werken starten vandaag.

Transport huishoudelijk afval verhuist naar het water26/11/2013

Na de succesverhalen in Brussel en Gistel ging IOK Afvalbeheer begin deze maand van start met een Watertruck proefproject. Zo wil deze intercommunale ontwikkelingsmaatschappij in de praktijk bekijken of er nog operationele problemen opduiken waarmee in het theoretische Watertruck model geen rekening gehouden werd. Na een positieve evaluatie en een economisch realistische doorrekening kan IOK Afvalbeheer vervolgens werk maken van een haalbare uitbouw van het watertransport in de Kempen. De prognose is dat dit op een besparing van 300.000 voertuigkilometers per jaar of ca. 4.000 vrachtwagenbewegingen zou neerkomen.

Mobiliteitsplan Vlaanderen18/11/2013

Iedereen wil graag vlot en veilig naar school of naar het werk, naar de supermarkt of op vakantie. En voor onze economie is het van levensbelang dat grondstoffen en goederen vlot op hun bestemming geraken. Van de overheid verwachten we dat ze dat allemaal in goede banen leidt – nu, maar ook in 2020, 2030 en later. Het Mobiliteitsplan Vlaanderen moet daarbij helpen.

Nieuwe brug over Albertkanaal en heraanleg kruispunt Hoogbuul - Moleneinde18/11/2013

Olen krijgt een nieuwe verhoogde brug over het Albertkanaal. Naar aanleiding van de wegeniswerken in functie van het Shopping Park Olen zal nv De Scheepvaart ook het kruispunt Hoogbuul - Moleneinde heraanleggen. Fluxys is reeds begonnen met de voorbereidende werken.

Weldra bezoekerscentrum brug Vroenhoven 30/10/2013

Vanaf 1 november start de uitbating van de Brug van Vroenhoven. Er werd een globale visie uitgewerkt voor het horeca-gedeelte en voor een belevingscentrum WOII en een bezoekerscentrum voor de binnenvaart. De horeca-activiteiten zullen worden verzorgd door Carpe Diem, de befaamde cateringzaak van vader en zoon Wirix uit Tongeren.

NIKE investeert in nieuw distributiecentrum18/10/2013

Vandaag, vrijdag 18 oktober, maakt NIKE in aanwezigheid van minister-president Peeters bekend dat ze hun Europese Logistieke Campus in Laakdal uitbreiden met een nieuw distributiecentrum van 40.000m² langs het Albertkanaal in Ham. De werken starten volgend jaar en zullen naar verwachting beëindigd worden in 2016. Deze uitbreiding zal leiden tot de creatie van 500 rechtstreekse jobs (VTE). Wegens het bijzonder strategisch belang van dit project voor de Kempen, Limburg en Vlaanderen, is de Vlaamse regering op initiatief van minister-president Peeters bereid het project te steunen met 4 miljoen euro subsidies. Het betreft 2 miljoen euro opleidingssteun voor de opleiding van de nieuwe werknemers. Tevens zullen de ecologische investeringen die in aanmerking komen voor ecologiesteun voor maximaal 2 miljoen euro gesubsidieerd worden. De dossiers hiervoor worden op dit ogenblik voorbereid door de onderneming en het Agentschap Ondernemen. De verwerving door NIKE van de gronden langs het Albertkanaal is het resultaat van een nauwe samenwerking met de Vlaamse overheid en nv De Scheepvaart als vorige eigenaar van de gronden, het bedrijventerrein ‘Zwartenhoek’.

Installatie reusachtige vijzels voor pompinstallatie in Olen24/09/2013

Op 24 september worden de Archimedesschroeven in de nieuwe pompinstallatie en waterkrachtcentrale op het Albertkanaal in Olen geïnstalleerd. Met een doormeter van 4,30 meter en lengte van 22 meter zijn dit wellicht de grootste vijzels ter wereld die tot nu toe gebouwd zijn voor een dergelijke toepassing.

Montage brug Solt (Maaseik)19/09/2013

De metalen onderdelen van de nieuwe brug over de Zuid-Willemsvaart in Solt (Maaseik) worden tussen 20 en 23 september aangevoerd en gemonteerd.

Werken nieuwe brug Viersel (Zandhoven) gestart16/09/2013

Viersel krijgt een nieuwe stalen boogbrug over het Albertkanaal. De afbraak van de oude brug is vandaag gestart. De Herentalsebaan wordt tijdens deze werken 10 maanden afgesloten voor alle verkeer. In overleg met de gemeente en de lokale politie is een omleiding voorzien.

Vlaanderen en Nederland: handen ineen voor hoogwaterveiligheid bij Gemeenschappelijke Maas04/09/2013

Vlaanderen en Nederland: handen ineen voor hoogwaterveiligheid bij Gemeenschappelijke Maas

De grootschalige werken aan de zuidelijke Maas in Vlaanderen en Nederland zijn achter de rug. De Maasbewoners tussen Eijsden en Maasmechelen zijn voortaan beter beschermd tegen hoogwater. Aan die rivierverruiming en het tot stand brengen van een nieuw natuurgebied is jarenlang gezamenlijk gewerkt en dat is vandaag gevierd door de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz Van Haegen en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Beide ministers ondertekenden vandaag meteen een nieuwe Vlaams-Nederlandse Intentieverklaring voor de uitvoering van werken aan de noordelijke Grensmaas.

Nieuwe brug Oelegem wordt op haar plaats gevaren22/08/2013

De brug wordt op zondag 25 augustus op een ponton geladen en naar haar definitieve plaats gevaren. De onderdelen van de nieuwe brug kwamen in april aan op de werf in Oelegem. De voorbereidingen zijn deze week gestart.

Werken aan de brug over de E34 in Oelegem (Ranst)16/08/2013

Werken aan de brug over de E34 in Oelegem (Ranst)

nv De Scheepvaart start op maandag 5 augustus aanpassingswerken aan de brug over de E34 in Oelegem (Ranst). Vanaf 11 augustus moet het verkeer in de richting van Eindhoven tijdelijk over twee versmalde rijstroken.Vanaf 9 september wordt 1 brughelft afgesloten. Het verkeer richting Antwerpen moet dan over de brug richting Eindhoven.

Vlaamse steunmaatregel ter bevordering van het gebruik van kleine waterwegen08/08/2013

De doelstelling van deze Vlaamse steunmaatregel is de bevordering van het gebruik van kleine waterwegen en aldus het gebruik van kleine schepen. Met de steunmaatregel kunnen bedrijven ondersteund worden die bijkomende volumes via de kleine waterwegen willen vervoeren.

Hoffelijkheidscode06/08/2013

Op initiatief van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits en Vlaams minister-president Kris Peeters ondertekenden Wielerbond Vlaanderen, Vlaamse Wielrijdersbond, Fietsersbond, nv Waterwegen en Zeekanaal en nv De Scheepvaart, BIVV, Verenigingen voor Verkeersveiligheid, VSV en VVSG een hoffelijkheidscode “Ik fiets hoffelijk”. De hoffelijkheidscode moet elke fietser en wielertoerist oproepen tot wederzijds respect en verdraagzaamheid. Lokale fiets- en wielerclubs worden opgeroepen om deze hoffelijkheidscode te ondertekenen op www.ikfietshoffelijk.be.

Zes 25-tonners testen draagkracht sluisbrug in Hasselt04/07/2013

De doorvaarthoogte onder de brug over de duwvaartsluis in Hasselt werd de voorbije maanden verhoogd. Deze werken zijn nu gedaan, maar vooraleer de aangepaste brug kan worden gebruikt door het wegverkeer, moet de draagkracht van de brug opnieuw worden getest. Deze belastingsproef vindt plaats op vrijdag 5 juli 2013. Dit is een standaard test die is verplicht wanneer een brug opnieuw in dienst genomen wordt. Na een succesvolle proef wordt de brug onmiddellijk opengesteld voor alle verkeer.

Ingebruikname gerenoveerde directiegebouw10/06/2013

nv De Scheepvaart nam op 10 juni het gerenoveerde directiegebouw te Hasselt in gebruik. Minister-president Kris Peeters woonde dit feestelijke moment bij en onthulde de gedenkplaat bij de ingang. De link naar de reportage van TV Limburg staat in het volledige bericht, foto's vind je onder 'Multimedia'.

Watertruck: binnenkort testen op grote schaal06/06/2013

Na twee succesvolle proefvaarten wordt Watertruck op grote schaal getest in twee testzones van +/- 50 km doorsnede, waarvan één in België en één in Nederland. Hiermee wil men investeerders aanmoedigen om de broodnodige duwboten en -bakken te bouwen. Uit de analyse van het project zal blijken wat de benodigde grote van de bakken is. Er komt eveneens een onderzoek naar de de productiemethodes van kleine duwbakken.

Elektronisch publicatieplatform voor overheidsopdrachten27/05/2013

nv De Scheepvaart maakt haar overheidsopdrachten bekend op het elektronisch publicatieplatform https://enot.publicprocurement.be. De kandidaatstelling of offerte van geïnteresseerde inschrijvers wordt elektronisch ingediend en ook elektronisch ontvangen op het e-tenderingplatform: https://eten.publicprocurement.be. Beide toepassingen passen de reglementering inzake overheidsopdrachten strikt toe. De Vlaamse overheid heeft een samenwerkingsakkoord afgesloten met het federale bestuursniveau opdat bedrijven altijd gebruik zouden kunnen maken van eenzelfde platform.

Jaarverslag 201215/05/2013

nv De Scheepvaart publiceert vandaag haar jaarverslag 2012. Hierin vind je enkele blikvangers van het voorbije jaar.